
|
Fundamentals of Liberty
The core of the Fundamentals of Liberty are writings by Mircea Digulescu aimed to educate youth and others and to propose fundamental building blocks of both desired society, actual society and "human nature" aspects. Mainly multidisciplinary writings and research results spanning Psychology, Sociology, Economics, Management, Politics, History (especially current History) and Military Sciences. They are formulated less formally than papers aimed for peer-review, nevertheless the contain quite ample and deep concepts, and have become quite popular.
The core materials pertaining to The Fundamentals of Liberty are almost complete, and consists of a few papers (some to be embellished):
On the Functioning of Society [RO] (2019). Link (Blog): https://reflectii-despre-societate.blogspot.com/2019/07/asupra-functionarii-societatii.html. The full text is also available on the Downloads page.
Abstract: In cadrul demersului de transformare a societatii umane intr-una libera, in sensul din [1 – Asupra Libertatii], pentru a putea concepe si infaptui un plan strategic si operativ eficace care sa conduca la o organizare societala caracterizata de discutia „intr-o societate libera” din articolul „Asupra Fericii I” [2 – Asupra Fericirii I] este important sa ne aplecam atentia asupra modului concret in care o societate de cateva milioane – ca sa nu mai vorbim miliarde – de indivizi functioneaza in prezent. Acesta este subiectul prezentului articol. Pentru o privire introductiva despre efectele functionarii societatii Occidentale actuale, parcurgeti mai intai [2 – Asupra Fericirii I], in deosebi sectiunea „Efectul surpinzator de redus al finantelor asupra fericirii”.
Ideile si concluziile prezentate se doresc a servi drept baza pentru procesul de Transformare Societala (de la o stare emergenta, curenta a societatii catre una dezirata, proiectata).
Ca de obicei, voi tenta prezentarea unor idei netriviale despre care consider ca sunt mai putin cunoscute in randul populatiei de buna credinta, in deosebi in randul tinerilor.
Este puternic recomanda parcurgerea articolului „Asupra Puterii” [3 – Asupra Puterii] pentru a va familiariza mai intai cu modul in care Puterea „curge” in interactiunile dintre indivizi la o scara mai mica (bilateral si in grupuri mici) precum si a va insusi cateva idei de baza despre „benzina care alimenteaza mersul societatii” - Puterea.
Criticile aduse societatii actuale se refera exclusiv la societatea Occidentala (alcatuita din teritoriile si populatiile aflate sub controlul sau dominatia puterii Occidentale – Europa de Vest, America de Nord, Australia, Japonia precum si alte zone mai restranse in afara acestui areal).
Este important de punctat existenta diferentelor fundamentale dintre societatea Occidentala si alte societati, precum cea Chineza sau cea din Federatia Rusa. Chiar si societatea Sud-Americana, odata cu emergenta Bolivarianismului reclama o discutie separata.
Scopul principal al acestui articol este sa prezinte o serie de adevaruri non-triviale despre societate, a caror importanta este foarte mare si a caror raspundire la nivelul constiintei societale actuale este slaba.
Discussion: n/a.
---
On Happiness Part I [RO] (2015). Link (Blog): https://reflectii-despre-societate.blogspot.com/2015/05/asupra-fericirii.html. The full text is also available on the Downloads page.
Abstract: In incercarea de a modela si infaptui o societate libera, atentie speciala este reclamata de chestiunea fericirii umane. Ce il face pe om sa fie fericit? Ce il face nefericit? Care este legatura dintre fericire si motivare si de ce este important ca o societate libera sa sporeasca capacitatea oamenilor de a fi fericiti?
In acest articol sunt prezentate cateva idei netriviale pe marginea conceptului de Fericire, cu accent puternic pe descrierea manierei in care indivizii isi pot urmari si atinge fericirea intr-o societate libera, in sensul descris in [1 – Asupra Libertatii, Mircea Digulescu]. Ideile si concluziile prezentate se doresc a servi drept baza pentru procesul de Proiectare Societala.
In scopul acestui articol, prin Proiectare Societala se intelege elaborarea unui ansamblu de norme ce reglementeaza interactiunile dintre indivizii ce sunt membrii ai societatii. Normele vizeaza cel mai general cadru cu putinta (similar cu normele constitutionale intr-un stat federal) si se doresc a fi universale (aplicabile intregii societatii, in permanenta, fara deviere, inclusiv in sub-grupuri). Suplimentar, proiectarea societala cuprinde modele culturale, structurale si schematice pe langa cele sistemice discutate anterior.
Principala motivatie a subiectului se naste din premiza: daca un individ se percepe ca fiind nefericit intr-un anumit sistem social, el nu il va sustine, putand adesea merge pana la a sustine alt model opus lui. O alta motivatie importanta este asteptarea naturala ca un model social „bun” sa faciliteze cat mai mult membrilor acesteia atingerea fericirii.
Principalele dileme pe care acest articol incearca sa le abordeze sunt:
- Intelegerea a ce constituie fericirea pentru diferiti indivizi;
- Intelegerea situatiilor in care cadrul societal ar trebui (ar fi moral) sa prevada norme pentru rezolutia conflictelor de interese intre membrii (situatii in care atingerea fericirii de catre un membru, asa cum o intelege pe moment, intra in conflict cu procesul de atingere a fericirii de catre altul);
- Intelegerea modului in care dinamica temporala a intelegerii fericirii de catre individ afecteaza comportamentul sau (i.e. legatura dintre fericire si motivatie).
Dintre toate trairile umane a fost aleasa Fericirea pentru studiu si fiindca individul adesea tinde sa isi stabileasca ca Scop atingerea unor conjuncturi despre care el considera (sau resimte subconstient) ca l-ar face fericit! Este adevarat ca exista si indivizi care nu urmaresc in mod deosebit atingerea fericirii personale ori a altora, pentru acestia ne-existand o legatura puternica intre Fericire si Motivatie. Insa si fata de acestia, atunci cand ei urmaresc un Scop se poate afirma, in sensul largit, ca urmarirea acelui scop ii face pe ei fericiti!
In mod coincidental, in prezenta lucrare va fi realizata si o paralela intre un model al unei societati libere („bine”) si „sistemul actual” („rau”) din perspectiva Fericirii. Avand in vedere caracterul subiectiv al conceptelor de „bine” si „rau”, autorul a ales sa le foloseasca in mod deliberat pentru a sublinia ca propune in prezenta o varianta a interpretarii lor. Aspectele societatii libere vizate includ uneori masuri si conditii pentru atingerea si mentinerea cadrului moral al libertatii (din [1 – Asupra Libertatii, Mircea Digulescu]) iar alte ori propun un stil de viata „sanatos” - in opinia autorului - ce poate caracteriza cultura anumitor sub-grupuri. In aceste cazuri, chiar daca nu este adoptat universal sau la scara larga nu sunt compromise in mod necesar criteriile unei societati libere.
Aceasta lucrare reprezinta Partea I a articolului Asupra Fericirii. El a ajuns sa contina, conex, o serie de idei importante despre societatea actuala si despre cea propusa – societatea libera.
Discussion: n/a.
---
On Liberty [RO] (2013). Link (Blog): https://reflectii-despre-societate.blogspot.com/2013/09/asupra-libertatii.html. The full text is also available on the Downloads page.
Abstract:Libertate. Acest concept a servit timp de secole si continua sa serveasca drept inspiratie pentru generatii intregi in aspiratiile si demersurile lor de a-si modela societatea in care traiesc si chiar propriul destin. Cauza libertatii a servit drept scop legitim pentru cei atacati sau asupriti pentru a justifica actiunile lor contra atacatorilor sau asupritorilor, pentru a strange adepti si sustinatori si pentru a-i motiva. Deopotriva a servit si serveste atacatorilor si asupritorilor ca unealta de propaganda in asigurarea de sprijin popular pentru demersurile lor cuceritoare.
Lucrurile nu au stat mereu asa. Pentru o lunga perioada din istoria inregistrata a umanitatii fortele atacatoare (sau asupritoare) nu au gasit vreo nevoie deosebita in a justifica moral actiunile lor (altfel decat prin victorie). Elitele Imperiul Roman, spre exemplu nu pare sa fi intreprins vreun demers anume pentru a prezenta expeditiile legiunilor imperiale ca altceva decat ceea ce erau: campanii de cucerire. Dimpotriva, faima comandantilor militari sporea cu cat acestia reuseasu sa cucereasca teritorii mai insemnate, sa aduca mai multe bogatii si sclavi inapoi la Roma. Nu exista indicii istorice despre care autorul sa stie care sa sugereze ca marea masa a populatiei Imperiului Roman avea o perceptie diferita despre natura si scopul actiunilor militare sau ca s-ar fi incercat mascarea acestora in vreun fel.
In zilele noastre in schimb, situatia este complet diferita: Inca de la inceputul secolului XX (in special dupa al doilea razboi mondial), toate fortele beligerante au adoptat ca justificare morala a actiunilor lor cauza libertatii (indiferent daca erau atacatori sau in aparare). Mai mult, au fost si sunt investite resurse importante de catre toate partile pentru a convinge populatiile nationale si opinia publica mondiala despre caracterul adevarat al acestei justificari. Insasi existenta investitiilor costisitoare in aceasta propaganda demonstreaza o trasatura esentiala a contextului modern: libertatea conteaza (sau, pentru cei mai cinici: libertatea vinde – „freedom sells”).
Si cum, bineinteles, cauza libertatii va fi folosita (si este folosita) drept slogan atat de cei care o sprijina si promoveaza in mod real cat si de cei care cauta sa o restranga cat mai mult pentru majoritate, simpla promovare a termenului abstract ‚libertate’ nu ar trebui sa reprezinte vreun indiciu al bunei credinte a celui care il promoveaza (promovarea dictaturii putand totusi servi uneori drept un indiciu al relei-credinte). Modul in care este alcatuit sistemul promovat drept „liber” (detaliile tehnice) reprezinta singurul temei al aprecierii juste a intentiilor unui actor. Exista grupuri care, prin intermediul propagandei, vor incerca sa mascheze adevarata natura a actiunilor lor, justificandu-le (in mod fals) pe baza aproape a oricarui principiu al libertatii – inclusiv a celui fundamental (al noninterferentei) –. Prin tehnici ce tin de controlul informatiilor [1 - Asupra Puterii (MirceaDigulescu)], vor incerca sa inoculeze false credinte despre realitate in randul populatiei (e.g. prin a protretiza drept agresor pe cel care de fapt se apara) pe baza carora sa convinga ca ar fi aparatori ai libertatii si moralitatii cand, de fapt, actiunea acestor grupuri este aceea a unor cuceritori razboinici.
O practica si mai periculoasa (eficace) este aceea de a exploata aparente inconsistente, conflicte de principii sau concepte vag definite din insasi modelul teoretic al libertatii pentru a sustine teze ca „sistemul actual este cel mai liber cu putinta” sau „fara o forta militara centrala puternica, oamenii se vor omori reciproc pe strada” sau „trebuie sa renuntati la libertatile civile pentru a putea face fata inamicului – el cauzeaza asta, nu noi!”. Cel mai adesea se va tenta exploatarea rezonabilitatii si auto-indoielii oamenilor de buna credinta (trasaturi meritorii de altminteri) pentru a-i induce in eroare. Astfel, se va sublinia o aparenta inconsistenta sau un caz de conflict de principii (e.g. „Noi vrem libertate pentru toata lumea – dar ce te faci cu cei care vor sa asupreasca? Le putem acorda acestora libertatea sa infranga militar?”), se va utiliza intens propaganda pentru a convinge ca respectiva situatie se produce in prezent in realitate (e.g. Se creaza impresia unui atac sau pericol iminent din partea adeversarului), adesea facand apel la analize bazate pe ‚informatii clasificate’ (care de fapt nu exista sau sunt neconforme cu realitatea – vezi [2 – Rationale for Iraq War,Wikipedia] - falsa presupunere ca Iraq avea arme de distrugere in masa ca justificare pentru razboiul din 2003]) sau la opiniile asa-zisilor ‚experti’ – justificand astfel imposibilitatea de a prezenta o demonstratie completa, clara si neechivoca, urmand ca opozitia celor mai sceptici sa fie eliminata prin a-i convinge ca totusi se actioneaza cu buna credinta (e.g. „Hei, intelegem ca voi nu credeti in demonstratia noastra – e dreptul vostru la opinie – dar noi credem – si stim mai multe ca voi – si pana la urma nu e drept sa opresti o actiune doar in temeiul opiniei unui singur om”) sau legitim (e.g. propaganda cum ca majoritatea „ar dori o interventie armata”) si, in cele din urma, se incearca restrangerea la maxim a impactului celor care cunosc si raspandesc adevarul. Uneori, simple situatii teoretice de conflicte de principii sunt speculate de un agent manipulator pentru a justifica existenta unei realitati grosolan diferite de cea vizata de intentiile declarate (e.g. „libertatea unui se termina acolo unde incepe cea a altuia si fara o forta coercitiva care sa ii opreasca, oamenii vor incalca libertatea semenilor, efectiv ajungand sa se calce in picioare unii pe altii – de aceea avem nevoie de o forta armata controlata de ‚elitele luminate’ care sa asigure libertatea si, chiar daca se mai comit pe ici-pe-colo unele abuzuri, este mult mai bine decat fara un astfel de control ‚luminat’ – i.e. Ce v-ati face fara noi?”). Ironic, insasi acuzatii cum ca adevaratii promotori ai libertatii ar folosi tehnicile de mai sus vor speculate de catre un agresor pentru a-si justifica pozitia.
In acest context, prezentul eseu isi propune sa prezinte o serie de idei non-triviale legate de conceptul de libertate in deosebi in contextul libertatii ca interes legitim al indivizilor dintr-o societate democratica (o democratie reala in sensul din [3 - Asupra Democratiei(Mircea Digulescu)]). Astfel, va fi expus succint rolului libertatii in evolutia istorica a societatii, se vor explora premizele morale ale libertatii (motiv pentru care cititorul este indemnat sa parcurga [4 – Asupra Moralitatii (Mircea Digulescu)] – daca nu a facut-o deja), se va tenta o formalizare consistenta a conceptului de libertate (care sa surprinda si esenta intuitiva a termenului) in scopul conturarii unui model teoretic de societate ‚libera’ – atat ca obiective ideale cat si ca maniera efectiva de incarnare practica. Vor fi de asemenea discutate cateva din complexitatile inerente modelului prezentat si provocarile practice ce pot fi intampinate in instaurarea sau mentinerea acestui model, inclusiv cateva moduri prin in care un adeversar abil va putea cauta sa utilizeze propaganda si operatiunile speciale pentru a inflitra, submina si, in cele din urma, destrama sistemul social bazat pe un astfel de model precum si contramasuri ce pot fi luate in fiecare caz.
Autorul considera acest subiect al libertatii de mare interes avand in vedere ca, in ciuda rolului important al sau in constructul moral al sistemelor democratice si a utilizarii intense a termenului de catre intreg spectrul politic din toate statele lumii, lipseste o descriere riguroasa, consistenta si operationala a ce anume constitue un sistem liber, permitand astfel utilizarea abuziva a termenului.
In conditiile expuse mai sus, autorul gaseste vitala o discutie aprofundata a intelesului libertatii din partea oricarei persoane (sau grup, partid, stat, etc.) care pretinde ca actioneaza in interesul si pentru promovarea acesteia. Cititorul este indemnat sa priveasca cu maxim de scepticism pe cei care evit sau intarzie sa prezinte sau sa faca referire la o ideologie care sa expliciteze suficient de bine acest termen. Cu si mai mare circumspectie ar trebui priviti cei care, desi fac apel la un cadru teoretic al libertatii, fie acesta este prea „stufos”, inaccesibil sau neoperational (i.e. nu transpare modul in care conceptele descrise isi pot gasi incarnarea in practica), fie actiunile concrete ale lor intarzie sa faciliteze infaptuirea sa.
Prezentul eseu se doreste o tentativa de a formula un cadru moral si operational formal al conceptului de libertate – cadru care este, pana la urma, propriu autorului. Conform principiului enuntat in [4 – Asupra Moralitatii(Mircea Digulescu)], cum ca, fundamental, la ideologie se adera, pentru unele din principiile enuntate, autorul, in ciuda straduintelor sale, nu va putea avea vreun argument logic, rational pentru care acestea ar fi mai „bune” (morale) decat altele. Ca atare, el poate doar sa isi exprime speranta ca, odata intelese si explorate pe deplin, ele vor rezona cu cat mai multi dintre cititori. De asemenea, autorul isi permite sa adreseze un indemn cititorilor sa incerce sa extraga din expunere cat mai multe elemente pe care ei le valorizeaza si sa caute pe cat posibil sa isi aduca contributia la clarificarea, perfectarea, actualizarea si raspandirea ideilor acestui material astfel incat per ansamblu, contributia colectiva sa se indrepte spre infaptuirea unui sistem despre care cu totii sa puteam afirma ca marcheaza un progres – in sensul libertatii – fata de cel actual.
Discussion: n/a.
---
On Morality [RO] (2012). Link (Blog): https://reflectii-despre-societate.blogspot.com/2012/11/asupra-moralitatii.html. The full text is also available on the Downloads page.
Abstract:Moralitatea este o trasatura psihica a fiintei umane prin care, unui set de situatii si comportamente mai vag sau mai precis definite, manifestate de propria persoana sau de terti, ii este asociata o incarcatura pe axa pozitiv-negativ (bine-rau, moral-imoral). Acest set de comportamente este deosebit, deoarece el vizeaza mai mult decat supravietuirea individului si optimizarea bunastarii sale: intelegerea a „ce e bine si ce e rau”, adesea individul admintand fata de el insasui ca un act, desi ar produce efecte in favoarea sa, este imoral. Formalizarea contextului moral (efectiv si deziderat) este importanta inclusiv in deciziile electorale, manifestate la alegeri prin participare la vot, contribuind la obtinerea raspunsului la intrebarea „Votam dar cu cine?” [1].
Acest eseu isi propune sa prezinte o serie de idei non-triviale despre conceptul de moralitate in deosebi pentru a servi drept preambul pentru eseul referitor la Libertate, in baza dictonului „Singurul temei legitim al interferentei este moralitatea.”. Dictonul anterior admite mai multe colorare: „Singurul temei al existentei statului sau guvernului este moralitatea organizarii induse de acesta” sau „Diferenta dintre o lege justa si o lege oprimanta este caracterul moral al primeia”. Esenta motivatiei in abordarea acestei teme, a moralitatii, este convingerea autorului ca, in stadiul prezent al evolutiei umanitatii, indivizii, la nivelul constiintei colective, impartasesc un anumit simt al dreptatii, al justetii unui act care transcede simpla apreciere a daca acel act este conform sau nu cu interesul lor imediat.
In tentativa de a contura o ideologie proprie conexa libertatii, este esentiala intelegerea modului in care fiintele umane trateaza in legatura cu conceptul de moralitate. In caz contrar, orice ideologie, orice „sistem propus”, orice maniera potentiala de organizare sociala va fi judecata doar dupa „castigatorii si perdantii” sai, dupa cine sunt indivizii concreti favorizati de ea, fara ca vreuna sa se diferentieze in vreun fel de alta (de la monarhie absolutista la anarhie) sau de „legea junglei” (i.e. dominatia celui mai puternic la acel moment).
Prezinta interes analiza formarii si evolutiei principiilor morale, alaturi de discutarea unor realitati despre moralitate inclusiv pentru a gasi punctele comune intre propria moralitate si cea a altora, evitand astfel degenerarea interactiunilor in intransigenta luarilor de pozitie si izolarii mutuale, mai ales cand valorile esentiale sunt, in ciuda aparentelor, impartasite.
Discussion: n/a.
---
On Elections and Voting Part II [RO] (2012). Link (Blog): https://reflectii-despre-societate.blogspot.com/2012/05/despre-alegeri-si-vot-ii.html. The full text is also available on the Downloads page.
Abstract:Acest post reprezinta partea II (din II) a unui eseu ce isi propune sa trateze o serie de idei non-triviale conexe actului de a vota (participarea la alegeri ca votant), intr-un sistem electoral si social apropiat de o democratie electiva (inclusiv o democratie reprezentativa), asa cum a fost definita aici: [1]. Puteti consulta partea I aici: [2].
Dupa ce am discutat in partea I despre Ce este votul? si De ce am vota?, intrebarile al caror raspuns dorim sa il exploram in aceasta parte secunda sunt:
· Votam, dar cu cine? Altfel spus, cunoscandu-si valorile, viziunea personala despre viitor si propriul interes, cum poate un individ utiliza exercitiul votului pentru a obtine maximul de impact (in sensul dorit de el)? Sunt discutate, printre altele, principalele dileme cu care se confrunta un votant – alaturi de modul in care acestea pot fi speculate, si sunt descrise cele 3 caracteristici principale ale unui candidat, pentru ca, in final, sa fie prezentate o serie de elemente utile de avut in vedere pentru a decide, chiar si intr-un mediu informational precar si plin de dezinformari, care este alegerea [cu probabilitatea cea mai mare de a fi] buna, avand in vedere efectele sistemului electoral precum vot strategic sau candidatura strategica.
· Am votat, acum ce? Vor fi reluate succint motivele pentru care simplul act de a vota este insuficient (chiar si in cazul victoriei candidatului preferat) si vor fi discutate parghii de putere si influenta ulterioare votului.
· Poate votul schimba ceva? In incheiere este propusa o reflectie pe baza unor cazuri istoric in care votul a a avut sau nu impact asupra directiei societatii.
Toate informatiile prezentate in acest eseu au caracter general, fiind utile indiferent de filozofia (i.e. ideologia) sau valorile personale individuale, ele servind exclusiv la intelegerea corecta a fenomenului votului si imbunatatirea modului in care acesta poate fi utilizat pentru a promova viziunea proprie.
Motivul pentru care acest eseu a fost redactat si publicat inainte de altele care ar avea precedenta in ordinea topologica fireasca (e.g. cel referitor la Libertate si Moralitate) este acela de a trezi interesul pentru aprofundarea chestiunii realitatii sociale (pe care multi o iau ca „un dat imuabil”) si de a sublinia importanta practica a intelegerii complexitatii mediului inconjurator, complexitate ce se incearca a fi evidentiata in aceasta serie de eseuri.
Discussion: n/a.
---
On Elections and Voting Part I [RO] (2012). Link (Blog): https://reflectii-despre-societate.blogspot.com/2012/05/despre-alegeri-si-vot-i.html. The full text is also available on the Downloads page.
Abstract:Acest post reprezinta partea I (din II) a unui eseu ce isi propune sa trateze o serie de idei non-triviale conexe actului de a vota (participarea la alegeri ca votant), intr-un sistem electoral si social apropiat de o democratie electiva (inclusiv o democratie reprezentativa), asa cum a fost definita aici: [1]. Am decis sa realizez aceasta segmentare a materialului din doua motive: (i) pentru a permite in continuare parcurgerea atenta a unui singur material in decurs de doar cateva minute – evitand astfel amanarile pentru „un moment mai potrivit” si (ii) pentru a putea organiza discutiile si comentariile ce vizeaza ideile aferente fiecarei parti intr-un mod mai simplu, evitand confuziile.
Intrebarile al caror raspuns dorim sa il exploram sunt:
· Ce este votul? – Discutia se va axa, in mod evident, pe idei non-triviale, incluzand Decalaje uzuale intre modelul mental si realitatea actului de a vota si Efectele concrete ale votului.
· De ce am vota? Avand in vedere deficientele, riscurile si limitarile evidentiate in sectiunea anterioara, care ar fi totusi motivatia pentru a lua parte la acest exercitiu? Discutia va face referire, tangential, la tema PUTERII (a surselor de putere, in particular, si a modului in care ea „curge” intre actori autonomi), focalizandu-se pe doua aspecte: (i) participarea la vot (fara a candida si indiferent de rezultat) prezinta oportunitati de sporire a puterii individuale si colective in anumite privinte si (ii) rezultatul votului produce consecinte!.
· Votam, dar cu cine? Altfel spus, cunoscandu-si valorile, viziunea personala despre viitor si propriul interes, cum poate un individ utiliza exercitiul votului pentru a obtine maximul de impact (in sensul dorit de el)? Sunt discutate, printre altele, principalele dileme cu care se confrunta un votant – alaturi de modul in care acestea pot fi speculate, si sunt descrise cele 3 caracteristici principale ale unui candidat, pentru ca, in final, sa fie prezentate o serie de elemente utile de avut in vedere pentru a decide, chiar si intr-un mediu informational precar si plin de dezinformari, care este alegerea [cu probabilitatea cea mai mare de a fi] buna, avand in vedere efectele sistemului electoral precum vot strategic sau candidatura strategica.
· Am votat, acum ce? Vor fi reluate succint motivele pentru care simplul act de a vota este insuficient (chiar si in cazul victoriei candidatului preferat) si vor fi discutate parghii de putere si influenta ulterioare votului.
· Poate votul schimba ceva? In incheiere este propusa o reflectie pe baza unor cazuri istorice in care votul a a avut sau nu impact asupra directiei societatii.
In cadrul primei partii sunt tratate intrebarile Ce este votul? si De ce am vota?, restul fiind discutate in partea a doua, aici: [2].
Toate informatiile prezentate in acest eseu au caracter general, fiind utile indiferent de filozofia (i.e. ideologia) sau valorile personale individuale, ele servind exclusiv la intelegerea corecta a fenomenului votului si imbunatatirea modului in care acesta poate fi utilizat pentru a promova viziunea proprie.
Motivul pentru care acest eseu a fost redactat si publicat inainte de altele care ar avea precedenta in ordinea topologica fireasca (e.g. cel referitor la Libertate si Moralitate) este acela de a trezi interesul pentru aprofundarea chestiunii realitatii sociale (pe care multi o iau ca „un dat imuabil”) si de a sublinia importanta practica a intelegerii complexitatii mediului inconjurator, complexitate ce se incearca a fi evidentiata in aceasta serie de eseuri.
Discussion: n/a.
---
On Power [RO] (2012). Link (Blog): https://reflectii-despre-societate.blogspot.com/2012/05/asupra-puterii.html. The full text is also available on the Downloads page.
Abstract:Acest eseu abordeaza tema puterii, discutand modul in care ea ia nastere si dispare precum si dinamica puterii membrilor unui grup (sau societate). Informatiile prezentate in cadrul acestei lucrari prezinta interes in urmatoarele privinte:
· Sporesc intelegerea cititorului cu privire la modul in care puterea este exercitata de altii asupra sa;
· Imbogatesc arsenalul personal de influentare al cititorului cu noi optiuni (acest lucru poate sa conduca la sporirea puterii, dar doar in masura in care respectivele optiuni sunt aplicate cu succes);
· Servesc la clarificarea evenimentelor (si motivatiilor care stau la baza lor) ce au loc in cadrul proceselor de putere statale (e.g. alegeri, relatii inter-institutionale).
Principalul context al discutiilor despre putere este cadrul statal. Cele mai multe exemplificari, consecinte si aplicatii vor fi conexe temei „Puterea in stat”. Scopul declarat al lucrarii este de a servi cititorului ca baza pentru digerarea corespunzatoare a urmatorului eseu, „Despre Alegeri si Vot” care va oferii informatii utile referitoare la impactul votului intr-un sistem electoral din cadrul unei democratii reprezentative [1]. Multe dintre conceptele prezentate sunt perfect aplicabile oricarui context social, inclusiv celor mai restranse (e.g. mediu organizational, grup de cunostinte, etc.). Astfel, parcurgerea acestui material poate servi la dezvoltarea personala a cititorului.
Discussion: n/a.
---
On Democracy [RO] (2012). Link (Blog): https://reflectii-despre-societate.blogspot.com/2012/01/asupra-democratiei.html. The full text is also available on the Downloads page.
Abstract:In contextul in care secolul 21 a fost marcat de utilizarea intensa a termenului de democratie de catre o varietate de actori reprezentand aproape intregul spectru, se justifica o reflectie profunda si o discutie mai ampla despre ce este democratia, cum poate un sistem democratic fi atins, si cum inceteaza sa existe.
Acest eseu isi propune sa prezinte o serie de idei non-triviale despre conceptul de democratie, sa realizeze o scurta trecere in revista a principalelor piedici in realizarea ei, sa identifice cauzele pentru care multe persoane considera ca vor dar nu au parte de democratie in statul lor si sa propuna o acceptiune proprie a termenului alaturi de cateva premize importante pentru orice sistem democratic.
Eseul trateaza aceste subiectele din prisma Sistemelor de Organizare A Societatii (Cadru Constitutional, Sisteme de Guvernare dar mai ales Sisteme Electorale), focalizandu-se preponderent asupra motivelor pentru care democratia esueaza sau este deturnata, iar votul devine un simplu exercitiu golit de putere.
Consideram acest subiect de mare interes indeosebi in acest deceniu al tulburarilor sociale si schimbarilor de regim atat in Romania cat si la nivel global.
Discussion: n/a.
---
Additional work can be done to embellish the papers, translate them to English and Russian, and also to complete a few additional ones:
- On Happines Part 2 [RO] (~2026). Completes the overview of Happiness topics, discussing the Enganing Life and Meaningful Life. Before this article is ready, Mircea Digulescu recommends that the reader considers the book "A Man's Search for Meaning" by Viktor Frankl - as it, in its final sections, discusses some popular sources of Meaning for Life. Additionally, Mircea Digulescu endorses this book and its author.
- On The Functioning of Society Part 2 [RO] (~2026). Some additional stuff of, a general nature, about how things are which may be surprising to the reader.
Note that the works above are the very foundation for social-political awareness: sort of like the basic skills needed to survive in the contemporary world. Once the concepts and "mindset" resulting from the above works is well rooted within the reader, it is vital that the topics of Understanding Your Reality are walked through.. as they contain the core "stuff" about how things are now on a practical level: it is not sufficient for the reader to know "in general" what is Liberty.. but it is also vital to be able to tell friend and foe apart, and correctly identify the world in which he lives. After that, concrete more indepth descriptions of how things should be in practice in a libertarian state are published in the framework of What Are We Fighting For. Finally, how to achieve them is discussed in Achieving Liberty and Taking Action. But the above is the basis.. the foundation if you will.
The full text of the papers is available on the Downloads page.
top
Credentials
Further details about Mircea can be found by exploring the presentation documents available on the Taking Action page, including photos and links to media sets and other political documents from Mircea Digulescu's history, downloading the relevant bundle from the Downloads Page and checking out his credentials for Intelligence and Strategy Services and Leadership Services.
The following relevant documents also talk about Mircea Digulescu's professional and political history in life:
top
Call for Action
Contact Mircea Digulescu at mircea.digulescu@mail.ru (preferred) or at mircea.digulescu@gmail.com or via Telegram/WhatsApp/Viber at +40736.617.391 to interact with him regarding his social-political-military research and activism, including for paid and pro-bono licensing of media materials, public speaking, coaching and training sessions and the like. Additional contact details may be available on the Contact Page.
If you liked the topis or content of his writings and activity, please consider Donating to support further research. Mircea Digulescu is yet to be financed via a grant or such by any body, but he seeks to obtain a stady cashflow from political donations in the future. So, instead of boot-strapping, if you support his political activity, Contact Mircea to donate: BTC and fiat transfers in RON or RUB are accepted.
Note that you can also donate even if you dislike Mircea's activity, but, for example, appreciate him as a person, are curious to know "what happens next", or simply wish to donate "just because", or for finding the idea in itself funny or enjoyable.
Please consider Donating. It will be great if, instead of boot-strapping, support from smart donations such as by yourself could be leveraged. Please see Contact Mircea to donate: BTC and fiat transfers in RUB are accepted. A BTC donation of 100-200 USD will mean a lot to him and his activism. Especially if you were able to repeat the gesture once in a while.
To donate in use the following BTC address: bc1qtgt8ctz3ffd95dwxux3wed6nlq3r5mhhzg98zp.

To donate in RUB use the following MIR card number: 2202 2023 9828 3287.
To donate in any other currency, please use an online service such as Telegram Wallet, Binance or others or make use of an offline exchange or BTC ATM machine, like for example cryptoatm.ro to donate in BTC to the address above.
Please see the Contact Page for additional details, including how to donate in BTC. Note that the above adddreses and card numbers will change once in a while. Make sure you ar visiting the latest version of this page or of the Contact Page.
top
|
Documente |
Contact Mircea for buying, supporting or investing in any of these products using the coordinates on the Contact Page.
Download the freely available Personal-Use-Only licensed Products using Downloads Page.
See the Crytology, Game Theory and Complexity Theory papers published by Mircea Digulescu on the Research Page.
Download the following relevant documents:
Download the following relevant documents:
Download the following relevant documents:
top
|
Please consider donating. It will be great if, instead of boot-strapping, support from smart donations such as by yourself could be leveraged. Please see Contact Page to donate.
BTC (Bitcoin) and fiat transfers in RUB are accepted. A BTC donation of 150-300 USD will mean a lot to Mircea and his activity. Some reasons for donating: You appreciate Mircea's stances, the content of published document, the products and services he brings to the market, his activities, or, simply you appreciate Mircea himself as a person, are curious "just to see what happens next", or choose to donate "just because".
Donate now: Contact Page.
top
|
|
|