Matsoft :: Research :: Psychology and Sociology
 
Home
|  
Products
|  
Services
|  
Startups
|  
Research
|  
Better World Project
|  
Beletristics
|  
Permanent Digulescian Authority
|  
Freemasonry
|  
Downloads
|  
News
|  
Contact
|  
About
|
 
* Law


Psychology and Sociology


Mircea also harbors interest in some Psychology topics, including outside its applications in Politics. Note that Mircea Digulescu did ample personal research in Psychology, read Sigmud Freud (most of the collection) and was MBA in Business Administration from OUBS (Open University).

Publications on topics of Pscyhology, Sociology and Economics generally take place in a politically charged context, part of the Better World Project. So make sure to check out the content there as well.

Papers which can be considered primarly or amply in the context of Psychology and Sociology are in the sections detailed below.
The papers are also available for full-text download (PDF) on the Downloads page.

Additionally to these papers, Mircea has in pipline:
- A Practical Survey of Love and Sex Attractiveness (circa ~2026). A brief antropological study regarding romantic and sexual interactions. Namely a Ranking of Partners by various criteria and general description of attidues towards them. Initially from the perspective of the men. The questionare is already developed and the study will be perfomed - time permitting - soon, being applied initially to Mircea's friends and acquintances. It's results and interpretations will be published shortly thereafter.


top


Psychology and Sociology Papers Detailed


Below are details of each paper published by Mircea Digulescu in Computability and Complexity Theory.

On Happiness Part I [RO] (2015) (Complexity Theory).
Link: https://reflectii-despre-societate.blogspot.com/2015/05/asupra-fericirii.html [RO]. The full text is also available on the Downloads page.
Abstract [RO]:
In incercarea de a modela si infaptui o societate libera, atentie speciala este reclamata de chestiunea fericirii umane. Ce il face pe om sa fie fericit? Ce il face nefericit? Care este legatura dintre fericire si motivare si de ce este important ca o societate libera sa sporeasca capacitatea oamenilor de a fi fericiti?

In acest articol sunt prezentate cateva idei netriviale pe marginea conceptului de Fericire, cu accent puternic pe descrierea manierei in care indivizii isi pot urmari si atinge fericirea intr-o societate libera, in sensul descris in [1 – Asupra Libertatii, Mircea Digulescu]. Ideile si concluziile prezentate se doresc a servi drept baza pentru procesul de Proiectare Societala.

In scopul acestui articol, prin Proiectare Societala se intelege elaborarea unui ansamblu de norme ce reglementeaza interactiunile dintre indivizii ce sunt membrii ai societatii. Normele vizeaza cel mai general cadru cu putinta (similar cu normele constitutionale intr-un stat federal) si se doresc a fi universale (aplicabile intregii societatii, in permanenta, fara deviere, inclusiv in sub-grupuri). Suplimentar, proiectarea societala cuprinde modele culturale, structurale si schematice pe langa cele sistemice discutate anterior.
Principala motivatie a subiectului se naste din premiza: daca un individ se percepe ca fiind nefericit intr-un anumit sistem social, el nu il va sustine, putand adesea merge pana la a sustine alt model opus lui. O alta motivatie importanta este asteptarea naturala ca un model social „bun” sa faciliteze cat mai mult membrilor acesteia atingerea fericirii.

Principalele dileme pe care acest articol incearca sa le abordeze sunt:
- Intelegerea a ce constituie fericirea pentru diferiti indivizi;
- Intelegerea situatiilor in care cadrul societal ar trebui (ar fi moral) sa prevada norme pentru rezolutia conflictelor de interese intre membrii (situatii in care atingerea fericirii de catre un membru, asa cum o intelege pe moment, intra in conflict cu procesul de atingere a fericirii de catre altul);
- Intelegerea modului in care dinamica temporala a intelegerii fericirii de catre individ afecteaza comportamentul sau (i.e. legatura dintre fericire si motivatie).

Dintre toate trairile umane a fost aleasa Fericirea pentru studiu si fiindca individul adesea tinde sa isi stabileasca ca Scop atingerea unor conjuncturi despre care el considera (sau resimte subconstient) ca l-ar face fericit! Este adevarat ca exista si indivizi care nu urmaresc in mod deosebit atingerea fericirii personale ori a altora, pentru acestia ne-existand o legatura puternica intre Fericire si Motivatie. Insa si fata de acestia, atunci cand ei urmaresc un Scop se poate afirma, in sensul largit, ca urmarirea acelui scop ii face pe ei fericiti!

In mod coincidental, in prezenta lucrare va fi realizata si o paralela intre un model al unei societati libere („bine”) si „sistemul actual” („rau”) din perspectiva Fericirii. Avand in vedere caracterul subiectiv al conceptelor de „bine” si „rau”, autorul a ales sa le foloseasca in mod deliberat pentru a sublinia ca propune in prezenta o varianta a interpretarii lor. Aspectele societatii libere vizate includ uneori masuri si conditii pentru atingerea si mentinerea cadrului moral al libertatii (din [1 – Asupra Libertatii, Mircea Digulescu]) iar alte ori propun un stil de viata „sanatos” - in opinia autorului - ce poate caracteriza cultura anumitor sub-grupuri. In aceste cazuri, chiar daca nu este adoptat universal sau la scara larga nu sunt compromise in mod necesar criteriile unei societati libere.

Aceasta lucrare reprezinta Partea I a articolului Asupra Fericirii. El a ajuns sa contina, conex, o serie de idei importante despre societatea actuala si despre cea propusa – societatea libera.
Keywords [RO]: Asupra Fericirii Dragoste Fericire Iubire Martin Selligman Psihologie Pozitiva Societate.
Discussion: n/a.
---

On Morality [RO] (2012) (Complexity Theory).
Link: https://reflectii-despre-societate.blogspot.com/2012/11/asupra-moralitatii.html [RO]. The full text is also available on the Downloads page.
Abstract[RO]:
Moralitatea este o trasatura psihica a fiintei umane prin care, unui set de situatii si comportamente mai vag sau mai precis definite, manifestate de propria persoana sau de terti, ii este asociata o incarcatura pe axa pozitiv-negativ (bine-rau, moral-imoral). Acest set de comportamente este deosebit, deoarece el vizeaza mai mult decat supravietuirea individului si optimizarea bunastarii sale: intelegerea a „ce e bine si ce e rau”, adesea individul admintand fata de el insasui ca un act, desi ar produce efecte in favoarea sa, este imoral. Formalizarea contextului moral (efectiv si deziderat) este importanta inclusiv in deciziile electorale, manifestate la alegeri prin participare la vot, contribuind la obtinerea raspunsului la intrebarea „Votam dar cu cine?” [1].

Acest eseu isi propune sa prezinte o serie de idei non-triviale despre conceptul de moralitate in deosebi pentru a servi drept preambul pentru eseul referitor la Libertate, in baza dictonului „Singurul temei legitim al interferentei este moralitatea.”. Dictonul anterior admite mai multe colorare: „Singurul temei al existentei statului sau guvernului este moralitatea organizarii induse de acesta” sau „Diferenta dintre o lege justa si o lege oprimanta este caracterul moral al primeia”. Esenta motivatiei in abordarea acestei teme, a moralitatii, este convingerea autorului ca, in stadiul prezent al evolutiei umanitatii, indivizii, la nivelul constiintei colective, impartasesc un anumit simt al dreptatii, al justetii unui act care transcede simpla apreciere a daca acel act este conform sau nu cu interesul lor imediat.

In tentativa de a contura o ideologie proprie conexa libertatii, este esentiala intelegerea modului in care fiintele umane trateaza in legatura cu conceptul de moralitate. In caz contrar, orice ideologie, orice „sistem propus”, orice maniera potentiala de organizare sociala va fi judecata doar dupa „castigatorii si perdantii” sai, dupa cine sunt indivizii concreti favorizati de ea, fara ca vreuna sa se diferentieze in vreun fel de alta (de la monarhie absolutista la anarhie) sau de „legea junglei” (i.e. dominatia celui mai puternic la acel moment).

Prezinta interes analiza formarii si evolutiei principiilor morale, alaturi de discutarea unor realitati despre moralitate inclusiv pentru a gasi punctele comune intre propria moralitate si cea a altora, evitand astfel degenerarea interactiunilor in intransigenta luarilor de pozitie si izolarii mutuale, mai ales cand valorile esentiale sunt, in ciuda aparentelor, impartasite.
Keywords [RO]: Dreptate Evolutia Moralitatii Justete Moralitate Norme Morale Psihologia Moralitatii Sistem Social Valori Morale.
Discussion: n/a.
---

On Power [RO] (2015) (Complexity Theory).
Link: Link: https://reflectii-despre-societate.blogspot.com/2012/05/asupra-puterii.html [RO]. The full text is also available on the Downloads page.
Abstract [RO]:
Acest eseu abordeaza tema puterii, discutand modul in care ea ia nastere si dispare precum si dinamica puterii membrilor unui grup (sau societate). Informatiile prezentate in cadrul acestei lucrari prezinta interes in urmatoarele privinte:
· Sporesc intelegerea cititorului cu privire la modul in care puterea este exercitata de altii asupra sa;
· Imbogatesc arsenalul personal de influentare al cititorului cu noi optiuni (acest lucru poate sa conduca la sporirea puterii, dar doar in masura in care respectivele optiuni sunt aplicate cu succes);
· Servesc la clarificarea evenimentelor (si motivatiilor care stau la baza lor) ce au loc in cadrul proceselor de putere statale (e.g. alegeri, relatii inter-institutionale).

Principalul context al discutiilor despre putere este cadrul statal. Cele mai multe exemplificari, consecinte si aplicatii vor fi conexe temei „Puterea in stat”. Scopul declarat al lucrarii este de a servi cititorului ca baza pentru digerarea corespunzatoare a urmatorului eseu, „Despre Alegeri si Vot” care va oferii informatii utile referitoare la impactul votului intr-un sistem electoral din cadrul unei democratii reprezentative [1]. Multe dintre conceptele prezentate sunt perfect aplicabile oricarui context social, inclusiv celor mai restranse (e.g. mediu organizational, grup de cunostinte, etc.). Astfel, parcurgerea acestui material poate servi la dezvoltarea personala a cititorului.
Keywords [RO]: Putere Strategie Sursele Puterii Teoria Jocurilor.
Discussion: n/a.
---

top


Call for Action


Contact Mircea Digulescu at mircea.digulescu@mail.ru (preferred) or at mircea.digulescu@gmail.com or via Telegram/WhatsApp/Viber at +40736.617.391 to interact with him regarding his research. Additional contact details may be available on the Contact Page.

If you liked the topis or content of his writings, please consider Donating to support further research. Given his political activity, Mircea Digulescu is yet to be granted a grant or such by any body. So, instead of boot-strapping, if you support his scientific activity, Contact Mircea to donate: BTC and fiat transfers in RON or RUB are accepted.

Please consider Donating. It will be great if, instead of boot-strapping, support from smart donations such as by yourself could be leveraged. Please see Contact Mircea to donate: BTC and fiat transfers in RUB are accepted. A BTC donation of 100-200 USD will mean a lot to him and his activism. Especially if you were able to repeat the gesture once in a while.

To donate in use the following BTC address: bc1qtgt8ctz3ffd95dwxux3wed6nlq3r5mhhzg98zp.



To donate in RUB use the following MIR card number: 2202 2023 9828 3287.

To donate in any other currency, please use an online service such as Telegram Wallet, Binance or others or make use of an offline exchange or BTC ATM machine, like for example cryptoatm.ro to donate in BTC to the address above.

Please see the Contact Page for additional details, including how to donate in BTC. Note that the above adddreses and card numbers will change once in a while. Make sure you ar visiting the latest version of this page or of the Contact Page.


top
Documente
Contact Mircea for buying, supporting or investing in any of these products using the coordinates on the Contact Page.


Download the freely available Personal-Use-Only licensed Products using Downloads Page.


See the Crytology, Game Theory and Complexity Theory papers published by Mircea Digulescu on the Research Page.


Download the following relevant documents:


Download the following relevant documents:






top
Please consider donating. It will be great if, instead of boot-strapping, support from smart donations such as by yourself could be leveraged. Please see Contact Page to donate.

BTC (Bitcoin) and fiat transfers in RUB are accepted. A BTC donation of 150-300 USD will mean a lot to Mircea and his activity. Some reasons for donating: You appreciate Mircea's stances, the content of published document, the products and services he brings to the market, his activities, or, simply you appreciate Mircea himself as a person, are curious "just to see what happens next", or choose to donate "just because".

Donate now: Contact Page.



top